Nadúvanie a potravinová intolerancia

Väčšina z nás, žien rovnako ako mužov, mala už niekedy skúsenosť s pocitom nadúvania, zvlášť po ťažkom jedle. No pre niekoho je pocit, že ho žalúdok alebo črevá tlačia, brucho je tvrdé a zväčšené, trvalým problémom, ktorý mu znepríjemňuje každodenný život. Nadúvanie je často spôsobené nadmernou tvorbou črevných plynov alebo „vetrov“, čo je pre množstvo ľudí nielen nepríjemné, ale aj zahanbujúce. Tieto plyny sú produkované baktériami v zažívacom trakte zo skonzumovanej, nedostatočne strávenej potravy, ktorú telo neabsorbovalo. Pravidelné nadúvanie môže byť indikátorom zhoršeného zdravia a porušenia rovnováhy v organizme, čo môže neskôr viesť k vážnym zdravotným problémom. Ak trpíte nadúvaním, dostávate včasné varovanie, že niečo nie je v poriadku a je potrebné problém riešiť.

Nadúvanie je jeden z mnohých príznakov potravinovej intolerancie, ktorá vplýva na spôsob trávenia potravy. Týchto symptómov sa môžeme zbaviť identifikáciou potravín, ktoré tento problém spôsobujú a ich vylúčením z jedálneho lístka. Problém so skúšaním akýchkoľvek dietetických modifikácií spočíva v tom, že najprv je potrebné vedieť, čo treba zmeniť. V súčasnosti najviac používaná metóda na potvrdenie citlivosti na potraviny je vylučovacia – eliminačná diéta. Eliminačná diéta spočíva vo vylúčení určitého druhu potravín z jedálneho lístka počas niekoľkých týždňov. Ak nenastáva redukcia symptómov počas tohto obdobia, je tento druh stravovania považovaný za bezpečný, nespôsobujúci problém a proces je opakovaný s iným druhom potravín. Touto metódou nie je možné otestovať všetky možné kombinácie potravín spôsobujúcich problémy a tento postup je veľmi zdĺhavý a neefektívny.

Nadúvanie môže byť spôsobené potravinovou intoleranciou

Najvedeckejším prístupom, ktorý slúži na potvrdenie reakcie na rôzne potraviny u každého jednotlivca zvlášť, je krvný test, ktorým sa merajú špecifické potravinové IgG protilátky Posledné štúdie skúmali 576 pacientov, ktorí opisovali príznaky nadúvania. Väčšina z nich, 92 %, uvádzala významný pokles týchto príznakov a celkové zlepšenie črevných funkcií ako dôsledok vylúčenia potravín, pozitívne zistených krvným testom. Skutočnosť, že pacienti pozorovali návrat nadúvania a bolestí brucha po opätovnom zaradení potravín identifikovaných testom na potravinové IgG protilátky, potvrdzuje tento aktívny a špecifický prístup. V štúdii bol použitý YorkTest FoodScan 113. Vyžadoval len pár kvapiek krvi, odobratých z prsta v pohodlí domova. YorkTest FoodScan 113 bol použitý aj v jedinom publikovanom randomizovanom kontrolovanom testovaní. Toto testovanie, ako jediné svojho druhu, ukázalo významný ústup problémov – nadúvania, porúch činnosti čriev, ako aj zmenšenie bolestivosti, únavy a zlepšenie kvality života.

Myslíte si, že môžete trpieť potravinovou intoleranciou?

Test potravinovej intolerancie FoodScan First Step na základe pozitívneho alebo negatívneho výsledku potrdí alebo vyvráti,  či môžu byť vaše problémy spôsobené intoleranciou potravín.Týmto spôsobom si overíte, či trpíte potravinovou intoleranciou a či má pre vás význam postúpiť ďaľšie testovanie testom FoodScan 113. Výsledkom tohto testu je zoznam jednotlivých potravín, na ktoré ste intolerantný.

Potrebujete ďaľšie informácie?

Zavolajte nám na číslo 0949 260 560 a naši odborníci vám ochotne poradia.

Viac o testoch potravinovej intolerancie